Blog

Kórokozók és kártevők a növényen

Egzoticplant
Egzoticplant
2022.01.21 19:04
Kórokozók és kártevők a növényen

A növények kórokozói, a gombák

Növényeink sajnos több féle kártevőnek és kórokozónak vannak kitéve, melyekkel szemben különböző módokon védekezhetünk. 
A növények károsítóinak elterjedését mindenképpen ellenőrizni kell, kármegelőzést és kárelhárítás is folyamatosan végezni kell a növényeken. 

A növények károsítóit különböző csoportokba sorolhatjuk. Az általunk forgalmazott növények kártevőit és az ellenük való védekezést szeretném ismertetni ebben a bejegyzésben. Ez két nagy fő csoport: 

  • Kártevők: rovarok, fonálférgek, gerincesek
  • Kórokozók: gombák, baktériumok, vírusok

A növényeinken már létrejött károsodást kórképnek nevezzük, ami alapján láthatjuk a jellegzetes tüneteket, meghatározhatjuk a betegséget és megkezdhetjük a kezelést. 

A fungicidek: (gombaölő szerek) olyan szervetlen vagy szerves anyagok, amelyek a gombák fejlődését gátolják,
vagy azokat teljesen elpusztítják.
Növényeink szempontjából itt a mechanizmusra, hatóanyagra érdemes kitérni, ami szerint használhatunk kontakt vagy felszívódó növényvédőszereket. 

A kontakt, vagy más néven érintőleges készítmények bepermetezés után a növény felületén fejtik ki hatásukat. A növény felszínén lévő kórokozókra, károsítókra gyors hatást fejtenek ki és végig a felületen hatnak. Nem szívódnak fel, ezért hatásuk idővel csökken, melyet befolyásol pl., a csapadék, mely lemoshatja a növény felületéről az alkalmazott vegyszert. 
Kontakt növényvédő szereket a növényvédelmi szezon minden időszakában érdemes használni. Növényeink esetében a tavaszi lemosó permetezéstől a téli pihenőidőszakig egyaránt.

Ajánlott kontakt gombaölő szerek:

  • Champion WG
  • Champ DP
  • Dithane M45    

A felszívódó gombaölő szerek, vagy más néven mélyhatású növényvédő szerek a növény szöveteiben, vagy esetleg a nedvkeringésébe bejutva fejtik hatásukat. Ezek a növényvédőszerek a növény epidermiszén (felhám)át felszívódva jutnak el a kezelt növényi rész szöveteibe. A növényvédőszer ezáltal áramolni és vándorolni képes a növényben, így fejtve ki a hatását. A felszívódó permetszerek képesek megállítani a kialakulóban lévő fertőzést, károsítást, de a megbetegített növényi részeket nem tudják gyógyítani. 

Ajánlott felszívódó gombaölő szerek:

  • Chorus
  • Score 250EC
  • Topas

Ezek a vegyszerek általában gazdaboltokban vásárolhatóak meg, részemről csak ajánlások. Minden növényvédőszert a megfelelő higítási arányban kell a növényre kijuttatni, permetezéskor a megfelelő egészségmegelőzési szabályokat be kell tartani! 
A növényvédőszerek forgalombahozatala állandó jelleggel változik, mindig érdemes tájékozódni, hogy melyek az aktuálisan vásárolható szabadforgalmú szerek.