Adenium

Különleges pozsgás, mely a vastag törzsének (caudex) köszönheti népszerűségét. Őshazája Afrika. Az oltott növények virágának színei mára már megszámlálhatatlan árnyalatban elérhetőek. Azért is oly népszerű, mert a növény növekedési habitusa nem nagyon intenzív, így télen, a lakásban egy világos párkányon is kényelmesen teleltethető. A magvetésből származó növények virágszínei mindig rózsaszínűek, az árnyalat a világostól egészen a piros színig előfordulhat.

 • Klíma: 
  A növényt a nyári időszakban tűző napon, minél melegebb helyen ajánlott tartani. A téli pihenő időszak után az adeniumot tavasztól fokozatosan szoktassuk az erősebb napfényhez. 
  Minél több napsütéses órát tudunk a növénynek biztosítani, annál több és hosszantartóbb virágzással hálálja azt meg. 
  Teleltetésre ajánlott a kb. min. 12-15 fokos hőmérséklet minimális öntözéssel. 
 • Öntözés: 
  A növényt nyáron bőven és rendszeresen öntözzük. A pangó vizet kerülni kell, gyökérrothadáshoz vezethet.
  A téli pihenőidőszakban csak minimális öntözés ajánlott, a víz mennyisége függ a téli pihenőhelyen lévő hőmérséklettől, fényviszonyoktól és a levél mennyiségétől is. A pihenőidőszak kb. októbertől a tavasz kezdetéig tart. A vízmennyiséget az első levelek megjelenésekor fokozatosan lehet növelni. 
 • Tápanyag: 
  Az adenium megfelelő fejlődése érdekében ajánlott az N:P:K kiegyensúlyozott tápanyag használata. Kicsit savanyítani lehet a közegét, melyet rhododendron tápanyaggal tehetjük.
  Tavaszi indításként használhatunk Volldüngert, virágzáskor magasabb K (kálium) tartalmú tápanyagot adjunk neki.
 • Ültetőközeg: 
  Az adenium talaja laza szerkezetű és jó vízáteresztő legyen.
  Ajánlott földkeverék a virágföld, perlit és tőzeg 1:1:1 arányú keveréke, homok vagy apró kavics és egy kevés marhatrágya legyen.
 • Kártevők: 
  Tripsz (Thysanoptera), takácsatka (Tetranychus urticae), Gyapjastetü

Ennek a pár növénygondozási útmutatónak a figyelembe vétele már megteremti a sikeres adenium nevelést.