Tillandsia

A tillandsiák a broméliafélék családjába tartozó növények, ma már több mint 600 faja ismert. 
Eredeti élőhelyükön a neotrópiákon( Észak-Dél Amerika és az Észak Amerika közötti régió) található. 
A növényeket "airplant"-nak is nevezik, mivel gyökereik csak "tapadószervként" szolgálnak, mellyel a fákhoz tudnak kapszkodni és nem pedig tápanyagfelvétel a fő funkciójuk. 
Epifita és litofitikus növények, ami azt jelenti, hogy más növényeken "ülve",(fák, kaktuszok) megkapaszkodva élnek, vagy sziklák repedéseiben, törmeléken, falakon földközeg nélkül érzik jól magukat. 
Kevés fajuknak van szüksége termőközegre, talajra. 
Tápanyagot és a vizet a környezetükből veszik fel a leveleiken található trichomákkal, szívópikkelyekkel. 


A tilalndsia fajokat általában két csoportra oszthatjuk, zöld és szürke fajokra. 
A szürke tillandsiák általában a szárazabb és kevésbé csapadékos, naposabb területeket kedvelik. Ezeket a fajokat gyakran sivatagi, száraz tillandsiaként is említik. 
A zöld fajok a párásabb, nedvesebb, árnyékosabb területek kedvelői, ők a trópusi őserdők (trópusi, őserdei tillandsia) alsó területein őshonosak. 
Könnyen tartható növények, otthonunk szép és mutatós dekorációs kelléke. 

Műtrágya: tavasszal és nyáron minden második öntözésnél a saját orchidea és tillandsia műtrágyát ajánljuk.

Szaporítás: a tillandsia virágzás után több sarjat is nevel, amiket leválasztva új növényeket kaphatunk, vagy meghagyva a kis növényeket telepet képezve nevelhetjük tovább.  

A tillandsiák legtöbb fajtájának nincs szüksége talajra. A növényt lehet fakéregre rögzíteni, üveggömben nevelni, vagy egyéb dekorációs célt szolgáló tárgyat használni a tartására, nevelésére.